KLAUZULA INFORMACYJNA DLA KANDYDATA DO PRACY

 

W związku z wejściem w życie 25 maja 2018 roku Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE chcemy przekazać kilka informacji.

I. Cel RODO

Wprowadza i ujednolica zasady przetwarzania danych osobowych na terenie całej Unii Europejskiej. W szczególności dba o bezpieczeństwo danych osobowych i chroni prawo do prywatności.

II. Administrator danych

Administratorem Pana/Pani danych osobowych jest Personnel International BPO Sp. z o.o. z siedzibą w Tarnowskich Górach, ul. Gliwicka 35 współpracujący z firmami:

  1. Helvetia Enterprise Sp. z o.o. z siedzibą w Tarnowskich Górach, ul. Gliwicka 35,
  2. Helvetia Sp. z o.o. z siedziba w Gliwicach, ul. Zwycięstwa 52 A,
  3. German Logistic GmbH Sp. z o.o. Oddział w Polsce z siedzibą w Tarnowskich Górach, ul. Gliwicka 35.

III. Cele i podstawa prawna przetwarzania

Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b i c RODO, tj. w oparciu o niezbędność przetwarzania do celów wynikających z prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez Administratora lub przez stronę trzecią.

Dane osobowe przetwarzane będą w celu świadczenia procesów rekrutacyjnych.

Dane osobowe będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany, jak i w inny sposób niż zautomatyzowany.

IV. Odbiorcy danych

Odbiorcą Pani/Pana danych osobowych będą podmioty konieczne w celu realizacji procesów rekrutacyjnych, realizacji działalności Administratora (np. kancelarie prawne, firmy informatyczne, firmy kurierskie).

V. Przekazywanie danych do państw trzecich

Dane osobowe obywateli Europejskiego Obszaru Gospodarczego nie będą przekazywane do państw trzecich.

Dane  osobowe obywateli spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego mogą być przekazywane do państw trzecich.

VI. Okres przechowywania danych

Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane przez okres wymagany przez przepisy prawa, potrzebny do realizacji procesów rekrutacyjnych lub do końca okresu przedawnienia roszczeń.

VII. Przysługujące prawa

Przysługują Pani/Panu następujące prawa związane z przetwarzaniem danych osobowych:

  • prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych, bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem,
  • prawo dostępu do danych osobowych,
  • prawo żądania sprostowania danych osobowych,
  • prawo żądania usunięcia danych osobowych,
  • prawo żądania ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
  • prawo wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych ze względu na Pani/Pana szczególną sytuację – w przypadkach, kiedy przetwarzamy dane na podstawie naszego prawnie uzasadnionego interesu,
  • prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. prawo otrzymania od Administratora danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie informatycznym nadającym się do odczytu maszynowego. Może Pani/Pan przesłać te dane innemu administratorowi danych lub zażądać, abyśmy przesłali te dane do innego administratora. Jednakże zrobimy to tylko jeśli takie przesłanie jest technicznie możliwe. Prawo do przenoszenia danych osobowych przysługuje tylko co do tych danych, które przetwarzamy na podstawie umowy z Panią/Panem lub na podstawie wyrażonej przez Panią/Pana zgody.

Aby skorzystać z powyższych praw, należy skontaktować się z Administratorem.

VIII. Informacja o skardze do organu nadzoru

Przysługuje Panu/Pani prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w przypadku uznania, że przetwarzanie Pana/Pani danych osobowych narusza postanowienia RODO.

IX. Informacja o dobrowolności podania danych

Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest dobrowolne i jest warunkiem prawidłowej realizacji procesów rekrutacyjnych.

 

KLAUZULA INFORMACYJNA DLA ZATRUDNIONYCH

 

W związku z wejściem w życie 25 maja 2018 roku Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE chcemy przekazać kilka informacji.

I. Cel RODO

Wprowadza i ujednolica zasady przetwarzania danych osobowych na terenie całej Unii Europejskiej. W szczególności dba o bezpieczeństwo danych osobowych i chroni prawo do prywatności.

II. Administrator danych

Administratorem Pana/Pani danych osobowych jest Personnel International BPO Sp. z o.o. z siedzibą w Tarnowskich Górach, ul. Gliwicka 35 współpracujący z firmami:

  1. Helvetia Enterprise Sp. z o.o. z siedzibą w Tarnowskich Górach, ul. Gliwicka 35,
  2. Helvetia Sp. z o.o. z siedziba w Gliwicach, ul. Zwycięstwa 52 A,
  3. German Logistic GmbH Sp. z o.o. Oddział w Polsce z siedzibą w Tarnowskich Górach, ul. Gliwicka 35.

III. Cele i podstawa prawna przetwarzania

Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b i c RODO, tj. w oparciu o niezbędność przetwarzania do celów wynikających z prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez Administratora lub przez stronę trzecią.

Dane osobowe przetwarzane będą w celu związanym z nawiązaniem i przebiegiem procesu zatrudnienia.

Dodatkowo, przepisy prawa wymagają od nas przetwarzania Pana/Pani danych dla celów podatkowych, rachunkowych oraz przechowywania danych dla celów archiwalnych.

Dane osobowe będą przetwarzane w sposób zautomatyzowany, jak i w inny sposób niż zautomatyzowany.

IV. Odbiorcy danych

Odbiorcą Pani/Pana danych osobowych będą podmioty konieczne w celu zawarcia umowy o pracę, umowy zlecenie, wszelkich dokumentów wynikających z Kodeksu Pracy, obowiązków podatkowych i ubezpieczeniowych, realizacji działalności Administratora(np. kancelarie prawne, firmy informatyczne, firmy kurierskie, firmy księgowe).

V. Przekazywanie danych do państw trzecich

Dane osobowe obywateli Europejskiego Obszaru Gospodarczego nie będą przekazywane do państw trzecich.

Dane  osobowe obywateli spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego mogą być przekazywane do państw trzecich.

VI. Okres przechowywania danych

Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane przez okres wymagany przez Kodeks Pracy, potrzebny do realizacji umowy lub do końca okresu przedawnienia roszczeń.

VII. Przysługujące prawa

Przysługują Pani/Panu następujące prawa związane z przetwarzaniem danych osobowych:

  • prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych, bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem,
  • prawo dostępu do danych osobowych,
  • prawo żądania sprostowania danych osobowych,
  • prawo żądania usunięcia danych osobowych,
  • prawo żądania ograniczenia przetwarzania danych osobowych,
  • prawo wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych ze względu na Pani/Pana szczególną sytuację – w przypadkach, kiedy przetwarzamy dane na podstawie naszego prawnie uzasadnionego interesu,
  • prawo do przenoszenia danych osobowych, tj. prawo otrzymania od Administratora danych osobowych, w ustrukturyzowanym, powszechnie używanym formacie informatycznym nadającym się do odczytu maszynowego. Może Pani/Pan przesłać te dane innemu administratorowi danych lub zażądać, abyśmy przesłali te dane do innego administratora. Jednakże zrobimy to tylko jeśli takie przesłanie jest technicznie możliwe. Prawo do przenoszenia danych osobowych przysługuje tylko co do tych danych, które przetwarzamy na podstawie umowy z Panią/Panem lub na podstawie wyrażonej przez Panią/Pana zgody.

Aby skorzystać z powyższych praw, należy skontaktować się z Administratorem.

VIII. Informacja o skardze do organu nadzoru

Przysługuje Panu/Pani prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, w przypadku uznania, że przetwarzanie Pana/Pani danych osobowych narusza postanowienia RODO.

IX. Informacja o dobrowolności podania danych

Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest dobrowolne i jest warunkiem prawidłowej realizacji zawarcia umowy o pracę, umowy zlecenie oraz wszelkich dokumentów wynikających z Kodeksu Pracy, obowiązków podatkowych i ubezpieczeniowych, realizacji działalności Administratora.

X. Kontakt do Inspektora Ochrony Danych Osobowych (IOD)

Dane kontaktowe:

adres e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

adres pocztowy: Inspektor Ochrony Danych Personnel International BPO Sp. z o.o., ul. Gliwicka 35, 42-600 Tarnowskie Góry.

Przyłącz się do Akcji Kredka

I pokoloruj razem z nami świat dzieci ze śląskiego Domu Dziecka!

 

Do 25 maja w naszych siedzibach zbieramy kredki, mazaki, kleje, kolorowe papiery, bloki rysunkowe oraz farby i wszystko inne, czym da się tworzyć prace plastyczne!

A to wszystko w Dzień Dziecka przekażemy wychowankom jednego ze śląskich Domów Dziecka!

Przyłącz się do nas i pamiętaj, że razem możemy WIĘCEJ!

Jeśli chcesz wiedzieć więcej napisz do nas!

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom Naszych Klientów, a także starając się przy tym nagrodzić doświadczonych magazynierów, firma German Logistic GmbH wprowadza własny program 300+.

Tak, to prawda! Nie chodzi tutaj bynajmniej o rządowy program 500 PLN+, ale o inicjatywę Naszej Firmy 300 EURO+!  Zdajemy sobie sprawę z tego, że dobry pracownik, to  pracownik z doświadczeniem. Dla Nas dobry pracownik, to także zadowolony pracownik i dlatego, chcąc zadowolić naszych przyszłych pracowników jeszcze bardziej, wprowadziliśmy premię 300 EURO. Może ją otrzymać pracownik z minimum 3-miesiecznym doświadczeniem jako Komisjoner w systemie Pick by Voice, który podpisze z Nami umowę do 30.11.2017r i przepracuje z nami minimum 3 miesiące. Należy przy tym pamiętać, że liczba wakatów jest ograniczona, tzn. termin ten może ulec zmianie, jeśli rekrutacja zakończy się szybciej. Nie warto zatem zwlekać i zostawiać decyzję o zmianie pracy na ostatnią chwilę. Wyślij swoje CV już dzisiaj na maila Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.!

UWAGA! Oferta skierowana jest również do Naszych byłych pracowników!